يكشنبه ۲ اسفند ۹۴
مورخین تعداد اولاد علی علیه السلام را مختلف نوشتهاند و تا سی و شش تن (18 پسر و 18 دختر) ثبت کردهاند شیخ مفید و علامه طبرسی 27 اولاد برای آنحضرت ذکر کردهاند و ما ذیلا بطور اختصار بدانها اشاره مینمائیم.
1 ـ حسن بن علی علیهما السلام بزرگترین اولاد آنحضرت بوده و برای دانستن شرح حال و تاریخ زندگانی او بکتاب حسن کیست؟ مراجعه شود [1] .
2 ـ حسین بن علی علیهما السلام دومین اولاد علی علیه السلام بوده و برای دانستن شرح حال و تاریخ زندگانی او بکتاب حسین کیست؟ مراجعه شود [2] .
3 ـ زینب کبری (عقیله) در سال ششم هجری بدنیا آمد و در حباله نکاح پسر عم خود عبد الله بن جعفر بود.
4 ـ زینب صغری که کنیهاش ام کلثوم بود.
مادر این چهار تن فاطمه زهرا دختر رسول اکرم صلی الله علیه و آله و اولین زوجه علی علیه السلام بود و تا فاطمه علیها السلام در قید حیات بود آنحضرت زوجه دیگری در اختیار نداشت. ـ محمد حنفیه که کنیهاش ابو القاسم و مادرش خوله دختر جعفر بن قیس حنفیه است.
6 و 7 ـ عمرو رقیه که توأم (دو قلو) بدنیا آمدند و مادرشان ام حبیب دختر ربیعه است.
8 و 9 و 10 و 11 ـ عباس (حضرت ابو الفضل) و جعفر و عثمان و عبد الله که هر چهار تن در کربلا بدرجه رفیعه شهادت نائل آمدند و مادرشان ام البنین دختر حزام بن خالد کلابی است که در رثاء فرزندانش گوید:
یا من رای العباس کر علی جماهیر النقد
و وراه من ابناء حیدر کل لیث ذی لبد
انبئت ان ابنی اصیب برأسه مقطوع ید
ویلی علی شبلی امال برأسه ضرب العمد
لو کان سیفک فی یدیک لمادنی منه احد
و علی علیه السلام ام البنین را برهنمائی عقیل تزویج نمود چون عقیل بانساب عرب آشنا بود حضرت باو فرمود که برای من زنی اختیار کن تا فرزند شجاعی آورد عرض کرد ام البنین کلابیه را تزویج کن که از پدران او شجاعتر کسی در قبائل عرب نبوده است و مقصود علی علیه السلام وجود حضرت ابو الفضل بود که با برادران دیگرش در رکاب با سعادت حسین علیه السلام در کربلا شربت شهادت نوشیدند سید جعفر حلی ضمن قصیده غرائی در مورد شجاعت عباس علیه السلام که از پدرش ارث برده بود گوید:
بطل تورث من ابیه شجاعة
فیها انوف بنی الضلالة ترغم
فی کفه الیسری السقاء یقله
و بکفه الیمنی الحسام المخذم
قسما بصارمه الصقیل و اننی
فی غیر صاعقة السماء لا اقسم.
12 ـ یحیی که مادرش اسماء بنت عمیس بود و یحیی در کودکی پیش از شهادت پدرش از دنیا رفت. اسماء قبلا زوجه جعفر بن ابیطالب بود پس از شهادتجعفر در جنگ موته ابو بکر او را تزویج کرد و محمد از او بوجود آمد پس از وفات ابو بکر علی علیه السلام اسماء را بحباله نکاح خود در آورد.
13 و 14 ـ ام الحسن و رمله مادرشان ام سعید دختر عروة بن مسعود ثقفی است.
15 ـ 16 ـ محمد اصغر مکنی بابو بکر و عبد الله مادرشان لیلی دختر مسعود دارمیه و هر دو در کربلا بشهادت رسیدند.
17 تا 27 ـ نفیسه، زینب صغری، رقیه صغری، ام هانی، ام کرام، جمانه، امامه، ام سلمه، میمونه، خدیجه، فاطمه که از زنان دیگر آنحضرت بودند و اعقاب علی علیه السلام فقط از پنج تن از اولاد او یعنی حسنین علیهما السلام و محمد حنفیه و حضرت ابو الفضل و عمر میباشد [3] .
پی نوشت ها:
[1] این کتاب تا کنون دو مرتبه بوسیله انتشارات فراهانی بقطع وزیری و جیبی چاپ شده است.
[2] این کتاب چهار مرتبه بوسیله انتشارات فروغی بطبع رسیده است.
[3] ارشاد مفید جلد 1 باب 4 ـ اعلام الوری.